Devridaim Makinası - Bir Analist/Trader'ın Günlüğü...
Devridaim Makinası - Bir Analist/Trader'ın Günlüğü...
saraylı (trader), Menkul Kıymetler Borsası ve Vadeli İşlemler Piyasası'nda, uzun süredir işlem yapan bir trader.. Borsa ve VOB'dan edindiği deneyimleri nette paylaşmak istiyor ve bu paylaşımı da edindiği teknik çerçevede yapmak istiyor. Ona göre strateji dışı,tesadüfen kazanılmış para,enteresan değil.. Bilerek kazanmak güzel. Yine ona göre geleceği bilmek,Tanrı 'ya mahsus,tahmin etmek ise bizlere...
Bu blogda ,endeks kontratları ;Elliott Dalga Teorisi,Klasik Teknik Analiz,Trading Sistemleri,Para Yönetimi,Risk Kontrolü ve Disiplin konularının oluşturduğu Strateji kavramı ışığında,incelenecektir.Bu konuda sayın trader'ın Devridaim Makinası blogundaki yazıları yer alacaktır. Blogların servis sağlayacılarının aldığı cezalar nedeniyle erişimlerinin kapatılması vb nedenlerle erişim sorunalrı yaşadığınızda o blogdaki tüm konulara bu konu üzerinden ulaşabileceksiniz.
Yazılar önce Devridaim Makinası blogunda yayınlanacağı için öncelikle Devridaim Makinası bloguna bakınız.Bu konuda yer alan grafikleri daha yakından görmek için grafiklerin üzerine tıklamanız yeterlidir.
RE: Devridaim Makinası - Bir Analist/Trader'ın Günlüğü...
Trading İlkeleri
-Piyasa yukarı giderken alın ve aşağı giderken satın.(giriş)
-Kontrat sayınızı Para Yönetimi'ne göre ayarlayın.Gelişigüzel büyüklükte pozisyon açmayın.(para yönetimi)
-Karla (çıkış)ya da zararla (stoploss=risk kontrolü)ne zaman çıkacağınızı bilin.
-Trend yapan piyasaları seçin.Yatay hareket varsa bunu tespit edip ya hiç trade etmeyin ,ya da düşük kontratla trade edin.(para yönetimi+risk kontrolü)
Sistem Tasarımı
Tüm mekanik sistem geliştirme çalışmaları ve uygulamaları şu 6 başlık altında değerlendirilir:
-Piyasayı seç.(Örnek:U30 Ekim Vadeli Kontratlar)
-Grafik vadesi seç.(Örnek: 60')
-Giriş kuralını tanımla.(TA kullanılarak ya da EWP gibi bir yöntemle al ya da sat okunun belirmesi)
-Çıkış ve stop kuralını tanımla.(Kar alma amacıyla çıkış ya da zararı kısa kesme amacıyla stop belirlenmesi)
-Sistemi test edip değerlendir.(MS System Tester 'da formüle dayalı sistemin belli parametreler açısından test edilmesi)
-Sistemi geliştir.(Sistemin belli parametrelere göre daha iyi hale getirilmesi,örneğin toplam net karın yükseltilmesi)
Sistemlerin Testi
Bir mekanik sistemin test edilip değerlendirilmesi:
Mekanik sistemle çalışan trader için hayatidir.Sisteminiz var ama ne kadar iyi ya da ne kadar kötü onu bilmiyorsanız,başka bir tradera sormak ya da başkasının başarılarıyla ölçmek yerine,kantarına vuracağınız objektif kıstaslar bulunmalıdır.Bu objektif parametreler genelde kullanıldığı şekliyle şunlardır:
-Aylık toplam ortalama net kar:En önemli parametre budur,eğer sistemde yüksekse,diğer tüm parametrelerdeki farklılık ihmal edilebilir.Belli bir dönem için sistemin karlı ve zararlı tradelerinin net farkının o dönem içindeki ay sayısına bölünmüş halidir.
-Kazanma oranı:Kazanan trade sayısının,toplam trade sayısına oranıdır.Teorik olarak %50 nin üzerinde olması iyidir.%65 üzeri çok iyidir.%30 üzerinde olup ta iyi kar veren sistemler de vardır.
-Aylık ort. trade sayısı:Bazı trader çok trade ister bazısı az.İki sistem aynı karı veriyorsa,az trade sayılı olan düşük komisyon yüzünden daha iyidir.
-Karlı trade ort.sı/Zararlı trade ort.sı:Son iki değerin birbirine bölünmesiyle bulunur ve yüksek değer istenir.Genel olarak kazanma oranı %50 den büyükse ,bu oran 1 den büyük olduğu müddetçe ,sistem başarıyla uygulanır,yani nakit üretecektir.
-Trade başına kar:Toplam net karın toplam trade sayısına bölünmesiyle bulunur ve eğer çok düşükse ve ödediğiniz komisyon yüksekse ,boşuna çırpınıp durursunuz.
Para Yönetimi ve Risk Kontrolü
Para Yönetimi,vadeli piyasalarda pozisyon büyüklüğümüz olan kontrat sayısının belirlenmesidir.Risk Kontrolü ise,bir tradede sermayemizin % kaçının riske atıldığının belirlenmesidir.Risk ise kaybetme olasılığıdır,kaybın kendisi değildir.
Bu gönderide ,genel bir yarar sağlama düşüncesiyle ,kendi Para Yönetimi ve Risk Kontrolü vizyonumu anlatmak isterim.
Para Yönetimi ile belirlenmesi gerekenler:
1.Kaç kontrat pozisyon açılacak? 2.Bu sayı aynı yerden mi açılacak yoksa kademe kademe mi ? 3.Aynı trade içinde gelen karlarla pozisyon arttırılacak mı?(piramitleme) 4.Realizasyon parça parça mı yapılacak yoksa bir seferde mi? 5.Trade kapandıktan sonra gelen karla bir sonraki trade de kontrat sayısı arttırılacak mı?(ay içinde piramitleme) 6.Yoksa kontrat sayısı o ay boyunca sabit mi kalacak? 7.Maksimum stop puanı,sermayenin kaçta kaçını götürecek ,dolayısıyla,ne kadar pozisyon açılmalı? 8.Bu trade yapılacak mı ,yoksa bu sinyal tamamen görmezden mi gelinecek?
Bu ve bunun gibi sorular para yönetimi kavramıyla ilgilidir.
Kontrat sayısının belirlenmesiyle ilgili literatürde çok fazla formül olmasına rağmen ben, iki formül kullanırım:
1.) Genel formül ,Para Yönetimi ve Risk Kontrolü kavramlarını birbirine bağlar ve şu şekildedir:
K = ( S * ST)/(100* Z)
Bu formül,sermayede bir trade de oluşacak maksimum zararı baz alarak kontrat sayınızı hesaplar.Mesela önemli traderlar dünyada bir tradede %3 ten fazla zarara izin vermezler.Bu formülde:
K.......açılacak kontrat sayısı(Para Yönetimi büyüklüğüdür)
S.......sermaye (Para Yönetimi büyüklüğüdür)
ST.....yüzdesel olarak stop ya da zarar(Risk Kontrolü büyüklüğüdür)
Z......puansal olarak zarar(Risk Kontrolü büyüklüğüdür)
Şimdi dikkat edilirse,formül ,K ve S ile Para Yönetimini ST ve Z ile Risk Kontrolüne bağlar.Dolayısıyla bu iki kavram birbirine bağlıdır.Bir başka deyişle açacağınız kontrat sayınız,sermayeniz,ve baştan kabul ettiğiniz zararın fonksiyonudur.
2.) Para Yönetimi'nde bir de Kelly Formülü vardır.Bu formül belli bir sistemle çalışırken,bir traderın parasının yüzde kaçıyla toplam pozisyon açması gerektiğini söyler.Bu oranda pozisyon açılırsa ,iflas ihtimali azalmakta ve büyüme olasılığı artmaktadır.
Kelly%= w-(1-w)/r
burada
w.........sistemin kazanma oranı
r...........sistemin ort.kar/ort.zarar oranıdır.
Eğer Kelly belli ise tanımından hareketle:
K=Kelly*S/TEMİle kontrat sayısı bulunur.
S…………………sermaye
TEM……………teminat(şu anda 500) dür.
Bu iki formülden Kelly formülü ile bulunan konrat değeri daha düşük çıkmakta,dolayısıyla daha muhafazakar sonuçlar üretmektedir.
Her iki formülden çıkan K yı kullanarak kaldıraç hesaplanır:
KAL=K*E/S
Burada
E………………..girişteki vadeli değeri/10 (mesela 51.000 giriş yaptıysak 5100 olur)
Her iki formülle ,yani genel formül ve Kelly formülü ile bulunan kontrat sayılarını birbirine eşitlersek
(S*ST)/(100*Z)=Kelly*S/TEM
ile denklemi sadeleştirerek
ST=Kelly*Z*100/TEM
bulunur,TEM=500 için
ST=Kelly*Z/5
bulunur.Bu formülü de şöyle yorumlayabiliriz:
Eğer bir sistemin Kelly oranı ve ort.zararı belli ise ,bir tradede edeceğimiz yüzdesel zarar ST olarak bellidir.
Strateji Tasarımı
Sistem; ewp ya da kta kullanarak kurulmuş ,tamamen mekanik ,yarı mekanik ya da tamamen insan tarafından yönetilen,piyasa için giriş-çıkış sinyalleri veren bir düzenektir.
Piyasaya nerden girileceğini ;karla ya da zararla nerden çıkılacağını söyler.Çoğunlukla stoploss'u da kapsar.
Stratejinin ,önemli bir alt bölümüdür.
Strateji ise,traderın tüm silahıdır.
-Sistem
-Para Yönetimi
-Risk Kontrolü
-Disiplin
alt bölümlerinden meydana gelir.
Trader Psikolojisi
Eskiden pozisyon açtıktan sonra,kara geçtiysem,zarara tekrar girmekten korkardım ve zarara geçmiş isem de umutla kara geçmeyi beklerdim.Tabiki genelde bu minik zararlar katlanarak büyürdü,ve stoploss çok gecikirdi.
Kardayken ise zarara girme korkusundan az karı cebime atıp koca koca trendleri kaçırırdım.Bu durumda karı kısa kesip zararları uzatıyordum.
Sonra bunun psıkolojiden kaynaklanan bir hata olduğunu idrak ettim,şimdi tam tersini yapıyorum:
Eğer kardaysam daha fazla kar etmek için umut ediyorum ve trendi kaçırmıyorum,zarardaysam daha fazla zarara düşmekten korkup hemen stopu koyuyorum.
Şimdi bu durumda karları uzun tutup,zararı kısa kesiyorum.
Bugün ; uzun zamandır aklımda olan bir Fizik-Finans analojisi (=benzerlik) nden bahsetmek istiyorum.Bize bazı mesajlar verecek..Değişik bir deneme olacak....
Fizik'te İmpuls-Momentum Teoremi vardır.Bu teoreme göre:Bir parçacığın üzerine etkiyen F kuvvetinin impulsu, bu kuvvetin sebep olduğu parçacığın momentumundaki değişime eşittir.İmpuls, kuvvet-zaman eğrisi altında kalan alana eşittir.Vektörel bir niceliktir.Yönü momentum değişiminin yönü ile aynıdır.Boyutu momentum ile aynıdır (kgm/s).
Parçacığa bir impuls verilmesi, kuvvet uygulayan kaynaktan parçacığa momentum aktarılması demektir.Formül olarak:
m*(v2-v1)=F*(t2-t1) ya da m*(s2-s1)/(t2-t1)=F*(t2-t1)şeklindedir.
Bu formüllerde:
m...............kütle
v2-v1.........hız farkı
t2-t1..........zaman farkı,süre
s2-s1..........yerdeğiştirme
F................Kuvvet
m kütlesine F kuvveti , t2-t1 süresinde uygulanırsa ,m kütlesinin hızı v1 den v2 ye çıkar.
Şimdi finansa geçelim:
m.....................kontrat sayısı
s2-s1................puan farkı
t2-t1................trade süresi
F......................Bilgi
analojik büyüklükler olarak seçilirse:
F bilgisi, m adet kontrat sayısına ,t2-t1 süresi boyunca uygulanırsa,bu m adet kontrat ,s2-s1 puan farkı kadar yol kateder.
Kütle ve zaman skalar büyüklük olduğundan ,yerdeğiştirme vektörel büyüklük olduğundan,dolayısıyla bilgi de bir vektörel büyüklük olarak ortaya çıkmaktadır.
Bilginin demek ki bir niceliği (büyüklüğü) olduğu gibi bir yönü de vardır.s2-s1 ifadesi pozitifse, m adet kontrat kar etmiştir,bilgi de pozitiftir,yani doğru bilgi uygulanmıştır.Bu ifade negatifse,m adet kontrat zarar etmiştir,bilgi de negatiftir,terse düşülmüştür,yanlış bilgi uygulanmıştır.
m*(s2-s1)/(t2-t1) ifadesi momentum dur ve finans eşdeğeri kar ya da zarar olmakta...
Demek ki kar ; hareketin momentumudur,bu da yerine iyi oturdu.
F*(t2-t1) ; ifadesi zaman içinde uygulanmış bilgidir.
Bu iki ifade birbirine eşit olduğundan;zaman içinde doğru yönde uygulanmış bilgi, doğrudan kar ya da nakit demektir.
Demek ki,bilgi var ise: Vakit,nakittir. Kaynak:Devridaim Makinası 12.06.2009
Fibonacci Denklemleri Uygulaması Nedir?
Fibonacci sayı dizisi ve ona bağlı olarak altın oran ve onun türevleri kullanılarak birtakım matematiksel işlemler yapılarak bulunan bu denklemler,bir önceki günün ve bir önceki haftanın verilerinden hareketle piyasanın oynaklığını da gözönüne alarak bir sonraki günün olası dört adet destek ve direnç noktalarını hesaplamaya yararlar.
En son direnç veya desteğin kırılması o yönde bir trende işaret eder.
Destek ve dirençlerden dönüşler ise yatay harekete işaret eder.
Gösterim olarak 5' lık grafik kullanıyorum.
STC 70 Uygulaması Nedir?
STC70 ; 70 adet mekanik sistemin vadeli saatlik grafikte,günsonu itibarıyla,kaçının uzun kaçının kısa durumda olduğunu gösteren bir sistemler bileşkesidir.
Sistemlerin genel eğilimini gösterdiği gibi,aynı zamanda piyasanın trendinin kuvvetini de gösterir.
16 adet üstel ho nın oluşturduğu bir zarf olan "İnceldiği yerden kopsun" saatlik vadeli endeks grafiğinde...
Yeşil elips içindeki 44.075 seviyesinden itibaren uzuna geçmiş ve yukarı trendi koruyor.
Bu zarf; yatay hareket sırasında ince bir çizgi gibi birbirine yaklaşır ve trend sırasında ise birbirinden açılarak trendi haber verir.Trend değişimi olduğunda ise tersyüz olup diğer tarafa geçer.. Kaynak:Devridaim Makinası 18.06.2009
HO zarfını yapmak için kullanılan ho larda sabit periyodlu üstel ho yerine ,r-squared tg sinin verdiği trend durumuna göre ,değişken periyodlu üstel ho kullanırsak,"VEMA" ho larına geliriz ve örneğin 4 VEMA dan oluşan bir zarf kullanırsak bunun MS formülü(bunu her platformda yazamazsınız):
Bu formülle değişken periyodlu üstel ho zarfı elde etmiş oluyoruz.
Şimdi VEMA'larla yapılan bu zarfı ,yukarda 2.grafikte geriye doğru 4 ay vadeli endeks kontratlarına uygulanmasını görüyorsunuz.Bu grafikte özellikle mavi ve kırmızı renkli ho lara bakılırsa trendi 28.000 lerden 45.000 lere kadar takip etmişler.Yaklaşık 17000 puan..Bu önemli..
İlk sat sinyali 45.850 dönüşünde 3.4 dalgası başında verilmiş ve VEMA lar negatif konuma geçmiş, bu ayın 15 inden sonra da tekrar pozitif konuma geçerek 3.5 dalgasını işaret etmekteler.
Yukardaki ilk grafik ise ,ikinci grafiğin son bölüm yakın çekimidir,3.4 ve 3.5 dalgalarını göstermekte..
VEMA 'lar yukarı açılmışlar ve 43.000 den itibaren zarfları al konumunda...
ema larla yaptığım formüle "inceldiği yerden kopsun" demiştim; VEMA 'larla yaptığım ve yukarda yazdığım son formüle de "Osmanlı Tokadı" adını veriyorum..
Arada sırada blogda Osmanlı Tokadı'nı atacağım,trendleri kaçırmayalım diye.. Kaynak:Devridaim Makinası 28.06.2009
Madem bugün meydanı boş bulduk,tg tasarımına devam edelim:
En son gönderide ema dan VEMA türetip ,VEMA zarfı yaptık ve buna Osmanlı Tokadı adını verdik.
Biliyorsunuz MACD tg si , 12 ve 26 periyodluk 2 ema nın farkıdır;bu farkın da 9 periyodluk basit ho sı alınırsa,trigger(=tetik) dediğimiz MACD ho 'sı bulunur.
Sabit periyodlu ema dan MACD türetiliyorsa,değişken periyodlu VEMA'dan da benzer tg yi türetelim şimdi:
..ve adını da VEMACD(= variable exponential moving average convergence divergence) koyalım, bakalım...
Yasal Uyarı :
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Finans Ekibi Abonelik Sözleşmesi ve Kurallarını mutlaka okuyunuz
Elektronik ortamdaki farklı kaynaklarda yer alan sermaye piyasası araçlarına ilişkin yorum ve tavsiyelere dayanarak işlem gerçekleştiren yatırım- cıların mağduriyetlerinin baştan engellenmesi için yatırımcıların;
(1) Sanal ortamda yer alan bilgi, yorum, görüş ve önerilere dayanarak işlem yapmaktan kaçınmaları,
(2) Kendisini yatırım uzmanı olarak göstermeye çalışan yetkisiz şahıs, şirket, internet sitesi ya da forumlar tarafından yapılan yorum, tavsiye ve iddialara inanmamaları,
(3) Zarara uğramamak için gerekli basiret, dikkat ve özeni göstermeleri, sanal ortamdaki dedi- kodu ve yorumlara güvenerek işlem yapmaları durumunda uğradıkları zararı tazmin etmeleri imkânının bulunmadığını bilmeleri,
(4) Yatırım tavsiye- lerini sadece yatırım danışmanlığı yetki belgesine sahip olan kurumlardan almaları,
(5) Yatırım kararlarını yatırım danışmanlığı yetki belgesine sahip aracı kuruluşlar veya diğer piyasa profesyonelleri tarafından yapılmış analiz ve araştırmaları değerlendirerek vermeleri,
gerekmektedir.SPK