Forum Yazarlarından cemo.bay'ın piyasa öngörülerini buradan takip edebilirsiniz.
    Konu Kapalı  Konu Gönder 
    Emtia Alım-Satım Kanalları CCI (Commodity Channel Index)
    Yazar Mesaj
    ToKoBa
    VOBiX.NET
    Grup : Forum Sahibi
    Durum: Çevrimdışı
    Rep Gücü: 9

CCI, fiyatların istatistiki ortalamaya göre değişimini gösterir. Yüksek CCI değerleri fiyatların ortalama seviyeye göre alışık olmadık şekilde yüksek olduğunu, düşük CCI değerleri ise alışık olmadık şekilde düşük olduğunu gösterir. CCI iki şekilde yorumlanabilir.

Piyasanın yeni yüksek seviyelere ulaşmasına rağmen, CCI'nın daha önceki yüksek seviyelerini geçememesi durumunda bir düzelme hareketi beklenebilir.

CCI genellikle +100 ve -100 değerleri arasında hareket eder. +100 değerinin üzerine çıkması aşırı alım durumunu, -100 seviyesinin altına inmesi ise aşırı satım durumunu gösterir. Bu durumlarda piyasanın düzelme yapması beklenebilir.

Kaynak : Ekonomi

Hisse senetleri ile ilgili sorularınızı hisse senedinin kendi konusunda sorunuz. Bir gün içinde cevaplayalım!
    Borsa Yatırımcısının Dikkatine (IMKB, VOB ve Forex Yatırımları İçin Önemli Öğütler) ve VOB Dersleri
    Konuları ile Finans Ekibi Abonelik Sözleşmesi ve Kurallarını mutlaka okuyunuz.
    29.05.2008 16:24:29
    Web Sayfasını Ziyeret Edin Tüm Mesajlarını Bul
    ToKoBa
    VOBiX.NET

RE: Emtia Alım-Satım Kanalları CCI (Commodity Channel Index)

CCI fiyatların ortalama fiyattan sapması ile hesaplanan kısa vadeli bir göstergedir.
    Fiyat hareketlerinde görülen küçük oynamalar göstergeye büyük hareketler olarak yansırlar.
    Tavsiye edilen gün sayısı 14 veya 21 gündür. CCI göstergesinin üzerinde +100 ün üstü aşırı alım, -100 ün altı aşırı satım bölgesidir. Göstergenin tepe veya diplerde görülecek fiyat grafiğine aykırı yükseliş veya alçalışlar muhtemel dönüş belirtisi olarak algılanır. +100 üzerinde iken +100 eksenini aşağı yönde kesmesi Sat , -100 altynda iken -100 eksenini yukarı yönde kesmesi Al sinyali verir.
    Kaynak : Forex Signals Turkey

Hisse senetleri ile ilgili sorularınızı hisse senedinin kendi konusunda sorunuz. Bir gün içinde cevaplayalım!
    Borsa Yatırımcısının Dikkatine (IMKB, VOB ve Forex Yatırımları İçin Önemli Öğütler) ve VOB Dersleri
    29.05.2008 16:24:49
    ToKoBa
    VOBiX.NET

CCI - Mal Kanal Endeksi (CCI - Commodity Channel Index)

CCI - Mal Kanal Endeksi (CCI - Commodity Channel Index)

CCI, Commodity Channel Index, Amerikalı analist Donald R. Lambert tarafından geliştirilmiştir. CCI fiyatların ortalamadan ne kadar saptığını istatistiksel olarak ifade eder. CCI piyasanın trendini izleyen bir göstergedir.

CCI, birçok teknik analizci tarafından aşırı alım/satım (overbought/oversold) bölgelerinin belirlenmesinde kullanılır.

Genel olarak piyasanın trend yaptığı durumlarda etkili sonuçlar verir. Yatay piyasalarda sağlıklı sonuçlar vermez.

CCI aşağıdaki biçimde hesaplanır;

1. CCI günün en yükseği, en düşüğü ve kapanışın toplanıp üçe bölünmesi ile günlük ortalama fiyat hesaplanır.

2. Ortalama fiyatın n periyodluk basit hareketli ortalaması alınır.(Donald R. Lambert; CCI için, 5 ile 25 priyot arasındaki değerlerin kullanılmasını önermektedir. CCI için varsayılan hareketli ortalama değeri 14’tür.)

3. Buradan ortalama sapma değeri hesaplanır. Buda günlük ortalamadan, basit hareketli ortalamanın çıkarılması ile elde edilir.

4. Son n periyodun ortalama sapmalarının toplamı alınır.

5. Son olarak CCI değeri; CCI = (Toplam Ortalama sapmalar * 0.015) / (Basit Hareketli Ortalama – Günlük Ortalama)

CCI ne kadar büyükse yukarı trend o kadar kuvvetli, diğer taraftan CCI ne kadar düşükse aşağı trend’te o kadar kuvvetlidir.

CCI’ın verdiği sinyaller 4 farklı şekilde yorumlanabilir.

1. Hareketli Ortalama

Burada CCI değerleri düzlemek için ve sinyal üretmek için CCI’ın hareketli ortalamasından faydalanılır. Burada her zaman olduğu gibi CCI'ın hareketli ortalamayı aşağıdan kestiğinde AL ve CCI'ın hareketli ortalamayı yukarıdan kestiğinde SAT sinyali gelir. Burada Alım SAT sinyali ile kapatılır, satış ise AL sinyali ile kapatılır.

2. Trend Çizgilerinin Kullanılması

Burada trend çizgileri fiyat grafiğinin üzerine değil CCI’ın üzerine çizilir. Böylece fiyat grafiğinin üreteceği al- sat sinyallerinden daha önce sinyal gelir. CCI üzerinde aşağı trend çizgisi, yukarı trend çizgisini kestiğinde AL, bunun tam tersi olarakta yukarı trend çizgisi, aşağı trend çizgisini kestiğinde SAT sinyali gelir.

3. +100, -100 çizgilerinin kullanılması

CCI +100’ü yukarı kestiğinde AL ve devamında +100 aşağı doğru kestiğinde satarak pozisyonu kapat.

CCI - 100’ü aşağı kestiğinde SAT ve devamında -100’ü yukarı doğru kestiğinde pozisyonu kapat.

4. Sıfır çizgisinin kullanılması

CCI sıfır çizgisini alttan kestiğinde al ve trailing stop ile pozisyonu kapat. CCI sıfır çizgisini üstten kestiğinde sat ve izsüren stop ile pozisyonu kapat.

Kaynak : Uzman Forex

27.10.2009 16:03:47
    ToKoBa
    VOBiX.NET

RE: Emtia Alım-Satım Kanalları CCI (Commodity Channel Index)

Mal piyasaları için Donald Lambert tarafından geliştirilmiş olan CCI, hesaplanışındaki özellikler nedeniyle rahatlıkla hisse senedi piyasasına da uyarlanabilir. CCI için Lambert, 5 ile 25 günlük periyodların kullanılmasını önermektedir. Bir çok analist bu göstergeyi aşırı alım / aşırı satım bölgelerini gösteren osilatör olarak kullanır. Yatay gelişen trendlere çok daha iyi uyum sağlamaktadır. Kısa vadedeki trend değişikliklerini izleyen CCI, çok hareketli olup, küçük fiyat değişiklikleri bile göstergenin +100 veya -100 le sınırlanmış eksenlerinin dışına çıkmasına sebep olur. Göstergenin bu eksenleri tekrar aksi yönde kesmesi, trend değişikliğine işaret eder. Orta vadeli trend tespitinde, haftalık grafikler kullanılması daha uygundur.

CCI hesaplanırken hisse senedi fiyatının kendi istatistiksel ortalamasından aşağı veya yukarı ne kadar saptığı bulunur. CCI +100 ile -100 arasında bir değer alır. +100'ün üzerinde olması demek, kağıdın fiyatının anormal derecede yükselmiş olması, -100'un altında olması ise anormal derecede düşmüş olması demektir ( aşırı alım ve aşırı satım ).

CCI'nin hesaplanması biraz karışıktır:

FORMÜLÜ;

Ortalama fiyat - ortalama fiyatın hareketli ortalaması
    CCI = ---------------------------------------------------------------------------------------------------
    Sapma ortalaması x 0,015

Burada;

Ortalama fiyat: Günün en yükseği, en düşüğü ve kapanışının toplanıp, üçe bölünmesi ile elde edilir. (H+L+C)/3
    Sapma Ortalaması: Ortalama fiyat ile hareketli ortalamaların sapmasıdır.

Yorumlanması :

CCI'ın yorumlanmasında iki metod vardır.

Uyumsuzluklar: CCI'ın yorumlanmasında en çok kullanılan metod, fiyatlarla göstergenin uyumsuzluğunu izlemektir. Fiyatlar yeni bir zirve yaparken, CCI bir önceki tepe noktasını geçemiyor ve yeni bir zirve yapmıyorsa, bu hisse senedi fiyatlarında bir düzeltme olacağının işaretidir.

Aşırı alım/aşırı satım göstergesi olarak : CCI Genellikle +100, -100 arasında salınır. Bu aralığın dışına taştığı zaman, aşırı alım / aşırı satım durumu var demektir. CCI +100 den büyükken alım yapılmamalıdır.

ÖRNEK:

Kaynak : Borsanaliz

15.12.2009 12:14:08
    Konu Kapalı  Konu Gönder 

Bu Konuyu Görüntüleyenler
     1 Misafir

Benzeyen Konular
    Konu: Yazar Cevaplar: Görüntüleyenler: Son Mesaj
      Bağıl = İzafi = Göreceli Güç Endeksi RSI (Relative Strength Index) ToKoBa 3 4,680 15.12.2009 12:41:50
    Son Mesaj: ToKoBa
      ADI : Toplama Dağıtım Endeksi (Accumulation/Distribution Index) ToKoBa 0 2,179 11.05.2009 21:25:14
      MFI ( Money Flow Index) ToKoBa 0 2,873 29.05.2008 15:52:38

Yazdırılabilir Bir Sürümü Görüntüle | Bu Konuyu Bir Arkadaşına Gönder | Bu Konuyu Favorilerime Ekle
    Bu Konuya Üye Ol
    Forumlar Arası Geçişi

Yasal Uyarı : Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Finans Ekibi Abonelik Sözleşmesi ve Kurallarını mutlaka okuyunuz
    Toplist
    Elektronik ortamdaki farklı kaynaklarda yer alan sermaye piyasası araçlarına ilişkin yorum ve tavsiyelere dayanarak işlem gerçekleştiren yatırım-
    cıların mağduriyetlerinin baştan engellenmesi için yatırımcıların; (1) Sanal ortamda yer alan bilgi, yorum, görüş ve önerilere dayanarak işlem yapmaktan kaçınmaları, (2) Kendisini yatırım uzmanı olarak göstermeye çalışan yetkisiz şahıs, şirket, internet sitesi ya da forumlar tarafından yapılan yorum, tavsiye ve iddialara inanmamaları, (3) Zarara uğramamak için gerekli basiret, dikkat ve özeni göstermeleri, sanal ortamdaki dedi-
    kodu ve yorumlara güvenerek işlem yapmaları durumunda uğradıkları zararı tazmin etmeleri imkânının bulunmadığını bilmeleri, (4) Yatırım tavsiye-
    lerini sadece yatırım danışmanlığı yetki belgesine sahip olan kurumlardan almaları, (5) Yatırım kararlarını yatırım danışmanlığı yetki belgesine sahip aracı kuruluşlar veya diğer piyasa profesyonelleri tarafından yapılmış analiz ve araştırmaları değerlendirerek vermeleri, gerekmektedir. SPK
    Norton Güvenli Site
    İyi Siteler Dizini - Yatırım Borsa