Profesyonel Yatırımcıların Özellikleri
Bu hafta, birkaç profesyonel yatırım şirketinden profesyonel yatırımcılarla bir araya gelme olanağı buldum. Piyasadaki en iyi yatırımcıların ve yatırım firmalarının nasıl çalıştığını görmek oldukça keyifli bir deneyim. Bu süre zarfında gözüme çarpan bir noktayı sizinle de paylaşmak istiyorum:
1) Başarılı yatırımcıların çoğu birden fazla piyasayı izliyor ve birden fazla piyasada işlem yapıyor.
Fırsat neredeyse oraya gidiyorlar. Bir piyasada volatilite düştüğünde ellerinde başka piyasalar da var. Küçük ve acemi perakende yatırımcılar, genellikle bir piyasaya odaklanır ve küçük hesaplarını arttırmak için çaresiz bir şekilde aşırı işlem yapar. Profesyonel yatırımcının, piyasalar üzerinde yukarıdan aşağı ve aşağıdan yukarı perspektifi olabilir (büyük ekonomik trendlerden veya ayrı şirketler ve sektör sonuçlarından fikirler geliştirir) ancak bu yatırımcılar piyasalar hakkında nasıl düşünmesi gerektiği konusunda belli bir çerçeveye sahiptir. Deneyimsiz yatırımcıların ise böyle bir düşünce çerçevesi yoktur.
2) Başarılı yatırımcıların pek çoğu, büyük bir resmin parçasıymış gibi büyük düşünebilir.
Bunun nedeni birden fazla piyasayı takip etmeleri ve bu piyasalar arasındaki ilişkilerin farkında olmalarıdır. Bu sayede, piyasalar arasında ilişki kurmasını sağlayan işlem fikirleri geliştirebilir ve büyük resme ait fikirlerden faydalanabilirler. Dünyanın çeşitli ülkelerinde geçerli faiz oranı farklılıklarının sermaye akışını nasıl etkilediğini bilmek, bu duruma verilebilecek en açık örnektir. Diğer bir örnek ise, yanlış fiyatlandırmalardan faydalanabilmek için bir varlığın diğer varlıklara oranla nasıl fiyatlandırıldığını bilmektir. Acemi yatırımcılar, küçük formasyonlar üzerine işlem yapar ve bu formasyonların oluştuğu bağlamı göremez. Doğru ve yanlış fiyatlandırma hakkında belli bir düşünce çerçevesine sahip değillerdir.
3) En iyi yatırım firmalarının hepsinin risk yöneticisi bulunur.
Bu kişiler bireysel yatırımcıların (ve bütün olarak firmanın) gösterdikleri performansın üzerinde performans gösterirler. Bu profesyoneller yatırımcıların, portföy ihtiyaçlarına uygun olarak pozisyon boyutlarını ayarlamalarına yardım eder ve geri çekilme dönemlerinde yatırımcılara yön gösterirler. Birey olarak yatırımcının yani tek başına işlem yapanların bu işi yapmaları son derece zordur. Mükemmel yatırımcılar, risk yönetimi için zaman ve enerji harcar: Ne kadar kazanç elde etmek istediklerini ve her işlemde riske atacakları miktarı bilirler. Küçük yatırımcılar, her işlemde sermayelerinin büyük bölümünü, profesyonel yatırımcılardan daha çok riske atarlar.
4) En iyi yatırım firmalarının hepsinin risk yöneticisi bulunur.
Bu kişiler bireysel yatırımcıların (ve bütün olarak firmanın) gösterdikleri performansın üzerinde performans gösterirler. Bu profesyoneller yatırımcıların, portföy ihtiyaçlarına uygun olarak pozisyon boyutlarını ayarlamalarına yardım eder ve geri çekilme dönemlerinde yatırımcılara yön gösterirler. Birey olarak yatırımcının yani tek başına işlem yapanların bu işi yapmaları son derece zordur. Mükemmel yatırımcılar, risk yönetimi için zaman ve enerji harcar: Ne kadar kazanç elde etmek istediklerini ve her işlemde riske atacakları miktarı bilirler. Küçük yatırımcılar, her işlemde sermayelerinin büyük bölümünü, profesyonel yatırımcılardan daha çok riske atarlar.
5) Başarılı yatırımcıların pek çoğu, büyük bir resmin parçasıymış gibi büyük düşünebilir.
Bu çok ilginç. Hiçbir profesyonelin parasını bir yılda üçe katlamayı düşündüğünü duymadım. Genellikle bu tarz riskleri alanlar, işlem yaparak geçimini sağlamak isteyen küçük yatırımcılardır. Tanıdığım başarılı yatırımcıların pek çoğu, tutarlılık ve mantıklı risk oranlarının olduğu getirilere odaklanır. Daha önce hiç küçük perakende yatırımcısının risk oranının ayarlandığı getirelere odaklandığına şahit olmadım. Örneğin daha önce Sharpe Oranı’nı bilen bir perakende yatırımcısı ile karşılaşmadım. Yeni yatırımcıların pek çoğunun VAR konseptini bile açıklayabileceğini sanmıyorum.
6) Başarılı yatırımcıların pek çoğu, kapasitelerini arttırmak için psikoloji kullanır.
Bu, “yatırım koçlarının” büyük bir çoğunluğunun anlamadığı bir konudur. Küçük perakende yatırımcıları ile çalışmaya o kadar alışkındırlar ki, vizyonları da sadece yeni başlayan yatırımcıların yaşadığı sorunlar ile sınırlıdır. Ortalama olarak, eğer bir insanda disiplin ve duygusal kontrol eksikliği vs. gibi sorunlar olduğunda iyi bir firmada iş bulma ihtimali çok düşüktür. En başarılı yatırımcılar geri çekilme deneyimi yaşar ancak basit “yatırım planları” geliştirmek yerine kendilerini tanıma ve kapasitelerini arttırma üzerine çalışırlar. “Yatırım psikolojisi” olarak adlandırılan konu, deneyimsiz yatırımcı psikolojisi olarak da adlandırılabilir. Tabii bu durum, deneyimli profesyonellerin işine yaramayacağı anlamına gelmiyor. Belli bir kapsama kadar, yatırımcı, yatırım başarısının anahtarı olan pozitif düşünmeyi bir kenara bırakır ve yatırımın esas amacını kaçırır.
Sonuç olarak, bir yatırımcının profesyonel mi yoksa amatör mü olduğu, planlarına değil tavrına bağlı bir durumdur. Tabii çevrenizde profesyoneller olduğunda profesyonellik standartlarına ulaşmanız çok daha kolaydır. Tanıdığım başarılı yatırımcılar, yatırım fikirleri oluşturmak, piyasaları araştırmak ve dünyanın her yerinde yaşanan gelişmeleri takip etmek için zaman harcıyor. Deneyimlerime göre, yatırım için harcanan zamanın, yatırımın kendisinde harcanan zamana oranı, yatırım planına bakmaksızın, yatırımcının profesyonelliğinin bir ölçüsüdür. En başarılı atletler gibi, en başarılı yatırımcılar da sürekli bir çalışma halindedir ve sürekli gelişmek için uğraşır. Psikolojiyi de sadece performanslarını arttırmak için kullanmazlar. Kişisel uzmanlık kapasitelerini geliştirmek için performansları üzerinde çalışırlar.
Küçük bir yatırımcı, yaptığı yatırıma profesyonel olarak yaklaşabilir. Ancak bu tarz bir profesyonelliğin birkaç modeli vardır – özellikle de profesyonellerin yaptıklarının yakınından bile geçmeyen ancak kendilerini “guru” olarak adlandıran bu kadar insan varken.
Biyografi : Brett N. Steenbarger, Ph.D. Syracuse’daki SUNY Upstate Tıp Fakültesinde psikiyatri ve davranış bilimi dalında doçent profesör doktordur ve The Psychology of Trading (Wiley, 2003)'in yazarıdır. Chicago’daki Kingstree Trading, LLC için yatırımcı gelişimi yöneticisi olarak, sayısız profesyonel yatırımcı ve yatırımcılar için kordine eğitim programlarına danışmanlık yapmıştır. hisse endeksi aktif yatırımcısı olarak, Brett istatistik bazlı örnek tahakkukları gün içi yatırım için kullanmaktadır. Brett, yatırımcılara herhangi bir ticari hizmet sunmamaktadır ancak http://www.brettsteenbarger.com adresindeki yatırım günlüğünde pek çok makalesi bulunmaktadır.
Kaynak: Brett N. Steenbarger, Ph.D