VOB'da Bir Dolandırıcılık Hikayesi
Değerli Üyelerimiz/Yatırımcılar,
Biraz sabredip bu yazıyı sonuna kadar okursanız çoğunuzun için faydalı bir yazı olacak. Bazılarınız bunun farkında olabilir ama dikkatli olun. Bir dolandırıcılık uyarısı yaptıktan sonra kendimce faydalı gördüğüm bazı uygulamalar hakkında naçizane fikrimi vereceğim. Bu yazı son bir kaç gün içinde aldığım özel mesajlar ve maillere istinaden yazılmıştır. Siz okuyun uygulayıp uygulamamak size kalmış.
Bir şekilde Sermaye piyasalarına bulaşan bir yatırımcı ilk önce hisse senetleri ile işe başlar. sermayesinin genelde yarısını kaybedince hemen yeni arayışlara girer ve VOBu keşfeder. Hisse senedi piyasasında başarısız olan bir kişini VOB piyasasında başarılı olması birkaç istisna hariç daha zordur. Bu yüzden kalan sermeye de kısa sürede erimeye ve yatırımcının bunalım dönemi başlar...
Bunalımdaki yatırımcı kendini imha etmeye hazır bir saatli bomba gibidir. Bu süreçte eğer daha önceden takip etmediyse internet forumlarını takip etmeye ve kendine bir üstat, bir guru aramaya başlar. Onun yorumlarını ve pozisyonlarını takip eder ve portföyünde uygulamaya başlar. Bu da saatli bombayı devreye sokan faktörler biridir ve geri sayım başlar. Bu konuya ilerleyen kısımda değineceğim. Neyse takip edilen kişiler sürekli kazandığını yazarken takip eden kişinin portföyü erimeye devam eder ve sonunda bu kişilerle irtibata geçilir.
- Bir Dolandırıcın Hikayesi Başlıyor -
Bir blogda ve üç farklı internet sitesinde yazan bir şahıs. Bu sitelerden birisinin yönetici yazarını buna benzer bir yöntemle bundan bir kaç yıl önce büyük bir meblağla dolandırır. Yönetici yazar ayrılır.
MD malum internet sitelerinin üzerinden Yatırım Danışmanlığı hizmeti verir. Hisse alım satım tavsiyelerini ve VOB sinyallerini ücretli üyelikler yöntemiyle pazarlar. Geçmiş performanslar çok iyidir hatta son bir kaç içinde hiç zararlı işlem yoktur ama performans tabloları dikkatle incelendiğinde günün en yüksek seviyesinin çok üzerinden kısa pozisyon açıldığını tespit ettim. Ekran görüntüsü elimdedir. Bir arkadaşım vasıtasıyla durumu kendisine ilettiğimde matrikste verilerin hatalı olduğu ve sinyalin doğru olduğu söylenir fakat VOBun resmi sitesinde verilerin günlük yayınlandığını ve matriskteki verilerle aynı olduğunu akıl edememiştir.
İletişime geçilen üstat (dolandırıcımıza MD diyeceğim isminin baş harfleri değildir) kendisine tavsiyelerde bulunur. Biraz da öyle gidilir. Sonra bir teklif gelir MDden. Siz portföyünüzdeki yatırımı bana gönderin ben sizin paranızı işleteyim. Zararınızı üç ayda kurtarmanıza yardımcı olayım fakat bu meblağ düşük biraz da kredi çekerseniz daha iyi olur der. MDnin telefondaki samimiyeti ve tatlı dilinin yanı sıra sunulan kazanç teklifinin cazibesi mağdurumuzu hemen ikna etmiştir. Çölde susuzluktan ölmek üzere olan birisi çölde su istasyonu ne arıyor demez hemen koşar. Parayı Havale/EFT yoluyla kendi hesabına geçirir. Bir kaç hafta yapılan işlemler hakkında bilgi verir ve kazançtan ufak meblağları iade eder. Kazancı da sermeye yapıp karla da kazanmak gerekliliği cazip olduğundan mağdur yatırımcı kazancın tamamını talep etmez. Arada bir para da geliyor işler iyi diye düşünür. Halinden memnundur.
MDye şu aralar ulaşılamamaktadır. Kendisi telefonlarını açmadığı gibi bağlı olduğu şirket arandığında sürekli yurtdışında, toplantıda ya da tatilde olduğu gibi bahaneler sunulmaktadır. Bu kadar meşgulken o portföyü nasıl işlettiği de muammadır. Dün yönetici yazara ulaşıp durumu anlattığımda bana MD’nin büyük bir dolandırıcı olduğu ve dikkat edilmesi gerektiği bildirilmiştir.
Sonuç : Hiç kimsenin şahsi ya da şirket hesabına sizin adınıza işletilmesi için para göndermeyin. Eğer böyle bir işe girecekseniz kendisine sizin hesabınızda işlem yapılması için vekâlet verin. Para sizin hesabınızda olsun işlemleri o yapsın. Böylece hem portföyün durumunu anında takip etme imkânınız olur hem de gerektiğinde portföye müdahale edebilme durumunuz olur. Mesela böyle uzun süre haber alamadığınız bir durumda açılmış ve terste kalmış bir pozisyon olabilir. Bu aşamada zararı da önleme imkânınız olur.
Yazı uzun sürdüğü için bu konunun devamı niteliğinde zararda olan yatırımcıların zararını kurtarmak için ne yapmaları gerektiğini anlatan "
Zarardayım, Ne Yapmalıyım?" başlıklı ayrı bir yazı yazdım.