sn clark. sizin de sistem vardi ve oldukca basariliydi eskdien.
clark Yazılan:
Sayın Koala ben bu voba çok kafa patlattım denemedigim sistem kalmadı günlerce sabahlara kadar ekran başında sistem aradım ve bu işin sistem aramakla olmayacagını boşa zaman kaybedildigini anladım önemli olanın sistemden çok kişinin displini ve para yönetimi yoksa 10 tane sistem sayarım bir ay birinin getirisi iyidir diger ay öbürününki senelelik bazda hepsi ortalama 50-60 bin puan getirir misal h o 3-10 ,4-8 inceleyin 3 ayda geitirileri farklıdır ama son bir senede birbirine yakındır
koala Yazılan:
bu durumda ihtiyacin olmayan bi parayla, makul bi kaldiracla disiplinli olarak sistemi uygulamak gerekiyor di mi? yoksa vobdan para kazanilmaz sonucuna varmadiniz yani?
clark Yazılan:
Vobtan kesinlikle para kazanılır ama herkesin bildigi gibi bu işte her 100 kişide 10 kişi kazanıyor 90 kişi kaybediyor % 10 dilimin büyük kısmınıda büyük sermaye yiyor ,yani kazanmak gerçektende kolay iş degil ama imkansızda degil ,üniversite sınavıyla oranlar birbirine yakın sınavı kazananlar disiplinli sistematik çalışanlar hayat birbirine benziyor
vobtrade Yazılan:
3-10 ve 4-8 i biraz daha detaylı anlatabilirmisin sayın clark??
clark Yazılan:
Konuşmamı tamalayan örnek olarak vermiştim ama açıyım saatlik hareketli oratalamala 3-10 ,son 3 saat ile son 10 saatin kesişimlerinden oluşan bir sistem, saatlik periyodda 3 , 10 un üstüne çıkarsa al tersi durumda sat, 4- 8 bunun aynısı saatler farklı
vobtrade Yazılan:
çok teşekkürler sayın clark... peki sizce 5 dklık grafik bakmak daha iyi değilmi vob için? bence performansı daha fazla oluyo 5 dklık garfikte
clark Yazılan:
Bence 5 dak da saatlikte endekse paralel gidebilme özelligine sahpse bir yıl sonunda getiri yönünden buluşurlar 5 dak çok işlem yaptırır kişiyi sisteme uymakta zorlayabilir saatliklere uymak daha basittir ama bunu kişi pskolojisine göre ayarlaması gerekir örnegin vobta çok sabırsızsanız degişen fiyatlara anında tepki vermenin önüne geçemiyorsanız sizin için en güzeli 5 dak dır aksi halde saatlige uyum gösteremessiniz
koala Yazılan:
hareketli ortalama disinda hangi indikatorler sisteme eklenebilir sn clark?
clark Yazılan:
Parabolik,macd ve ccı benim gözlemledigim kadarıyla endekse parelellik oranları yüksek
vobtrade Yazılan:
parametreleri kapanış ve basit olarak mı bakıyosunuz??
Burada yada başka forumlarda benim sinyallerin yayınlanması konusunda çok talep aldım ama işin özünün sinyallerde degil trader in işlem yapısında oldugunu trader in ne kadar başarılı bir sistemi olursa olsun uymak ve kaldıraç konusunda problemleri oldugu zaman sistemin işe yaramadığını ve kaybetmeye mahkum oldugunu anlatmaya çalışacam.Öncelikle her yiğidin yogurt yeyiş tarzı farklıdır trader ında işlem yapıları birbirleriyle farklılık gösterir . 5 dak sisteme göre, saatlik bir sisteme göre ,günlük bir sisteme göre ,kendi içinde EW analizine göre temel analize göre ve hatta hiçbir sisteme uymayıp kafasına göre al sat yapan trader larla bütün forumlarda karşılaşmaktayız.Bunlar arasında kazanan trader sisteminin farklılıgından kazanmıyor kazanma sebebi kendi içerisinde oluşturduğu disiplin ,sıkıyönetim para kontrolü,sistematik işlem yapısı,sabır ,sonuca odaklılık gibi temel unsurları sayabiliriz bu konuları sorularda olursa zamanla açmaya çalışacam
Kendi hayat hikayemi anlatarak biraz daha olayı somutlaştırmaya çalışacam 2002 Kırıkkale üniversitesi Kamu yönetimi mezunuyum askerlik görevini tamamladıktan sonra 2004 mart ayında Akbank ta çalışma hayatıma başladım borsayla da bu vesileyle tanışmış oldum 2006 mayısta Akbanktan istifa edip kendimi tamamen borsaya adamaya karar verdim 2006 aralık ayında da vobta işlem yapmaya başladıktan sonra hisse senedi işini tamamen bıraktım son iki senedir aktif olarak hergün vob piyasasının içindeyim vobta ilk aylarda tecrübesizligin kurbanı olarak elimdeki sermayeyi batırdım sonra biryerlerden para bulup girdim yine batırdım ilk 7-8 ayımda çogu kez battım ama batmaya yılmadım son 16 aydır düzenli olarak para kazanıyorum ve şimdi geçmişteki zararlarıda kat kat çıkarmış biri olarak vob a ümitle bakabiliyorum .Geçmişte hatalarım neydi neden battım bir defa degil üç defa neden batılır ?bunun sebebleri zaten herzaman karşılaştığımız temel sorunlar, ilk aylarımda bir defa 1e 10 kazanmak çok cazip geliyordu ,düşünsenize 1 koyup 10 alacagınızı yada 5 misli alacagınızı düşünüyorsunuz hele birde ilk etapta voba kazanarak başlayınca ben bu işten kısa sürede köşeyi dönerim coşkusu sizi şahlandırıyor, full kısa full uzun naraları forumlarda boy boy ,gel gör ki işin aslı hiçte öyle degil kaldıraç oranının yüksekligi batma çizgisine yakınlıgı ifade ediyor benim batma sebeplerimde kaldıraç oranını ayarlayamamak yanında endeksle inatlaşmak ,sistemlere karşı sabırsız davranmak ,disiplinsizlik ,günü kurtarma peşinde koşmak vb hatalar(bu kelimelerin her birine ve daha bir çoğuna ayrı bir başlık açmak gerekir)
Son 16 aydır ortaya ne çıktı:şu an temel kaldıraç oranım 1/2 dir kesinlikle üstüne yada altına inmem ay içeresindeki her pozisyona aynı kontrat sayısıyla girerim örnegin vob aralık vade kasım ayının ilk gününde 30.000 de bizde 30.000 ytl sermaye mevcut kaldıraç oranı 1/2 kontrat sayısı 20 eder kasım ayı boyunca 20 kontratla sistem sinyallerini uygularım sistem 6000 puan kar kazandırmış sizin sermayeniz 6000X20kont 12000 ytl yükselerek 42000 ytl olmuş, aralık başında vob aralık sözleşmesi 35 binde uygulayacagınız kaldıraç 1/2 kullanılacak kontrat 24
hayırlı olsun tüm izleyenlere,hoş geldiniz sizde clark bey...
BEN BAŞARILI BİR VOBCUYUM VE YATIRIM DANIŞMANI DEĞİLİM! Kararlarım beni bağlar.. Bu nedenle sadece bu forumda yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yazan her mesaj için Finans Ekibi Abonelik Sözleşmesi ve Kuralları aynen geçerlidir.
Bende vob ta ilk zamanlarda yüksek kaldıraçlar nedeniyle protföyün volatilitesinin aşağı yönlü artmasına çözüm olarak şöyle bir çözüm geliştirdim...Dedimki vob ta ne için işlem yapıyorum?Yüksek kaldıraçtan faydalanmak için,ama ters bir harekette panikleyip çok zarar yazabilirim o zaman yapmam gereken kaldıracı başlangıçta düşük tutup ana parayı garantiye aldıktan sonra yavaş yavaş kaldıracı yükseltmek böylelikle ana paranın ters bir harekkette hızla erimesinin önüne geçer panik işlemlerden uzak durabilirim.Ana parayı garantiye aldıktan sonra da artık panik işlemden uzak durup daha disiplinli hareket edebilirim..Nasıl olsa ana paranın dışında riske edebileceğim bir kar var..Tabi kaldıracı sürekli yükseltmek te mümkün ve doğru olmadığına göre yapmam gereken düşük kaldıraçla anaparayı garantiye al sonra kaldıracı makul bir seviyede yükseltip kar sağlamak eğer karda sağlanırsa bu sefer yine düşük kaldıraca dönüp bu defa karı garantiye alıp küçük karlar yazmak (amaç sistemin hatalı sinyallerinde verdiği küçük zararları çıkarmak) sonra yine kaldıracı yükseltip fazladan kar yazmak.Böyle bir döngüyle hem yüksek kaldıraçtan faydalanmak hemde panik işlem yapmanın önüne geçerek disiplini sağlamak..
Yasal Uyarı :
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Finans Ekibi Abonelik Sözleşmesi ve Kurallarını mutlaka okuyunuz
Elektronik ortamdaki farklı kaynaklarda yer alan sermaye piyasası araçlarına ilişkin yorum ve tavsiyelere dayanarak işlem gerçekleştiren yatırım- cıların mağduriyetlerinin baştan engellenmesi için yatırımcıların;
(1) Sanal ortamda yer alan bilgi, yorum, görüş ve önerilere dayanarak işlem yapmaktan kaçınmaları,
(2) Kendisini yatırım uzmanı olarak göstermeye çalışan yetkisiz şahıs, şirket, internet sitesi ya da forumlar tarafından yapılan yorum, tavsiye ve iddialara inanmamaları,
(3) Zarara uğramamak için gerekli basiret, dikkat ve özeni göstermeleri, sanal ortamdaki dedi- kodu ve yorumlara güvenerek işlem yapmaları durumunda uğradıkları zararı tazmin etmeleri imkânının bulunmadığını bilmeleri,
(4) Yatırım tavsiye- lerini sadece yatırım danışmanlığı yetki belgesine sahip olan kurumlardan almaları,
(5) Yatırım kararlarını yatırım danışmanlığı yetki belgesine sahip aracı kuruluşlar veya diğer piyasa profesyonelleri tarafından yapılmış analiz ve araştırmaları değerlendirerek vermeleri,
gerekmektedir.SPK